Fraude en oplichting

Senioren en 50 plussers worden steeds vaker benaderd door verschillende investering- of beleggingsmaatschappijen. Dit heeft natuurlijk een reden want de hedendaagse 50 plussers hebben vaak geen of een aflopende hypotheek, uitwonende kinderen en vaak een aardig kapitaaltje opgebouwd. Voor aanbieders van financiële producten zijn 50 plussers daarom een aantrekkelijke doelgroep. Er zijn veel eerlijke en betrouwbare aanbieders ( waarbij het resultaat overigens ook niet altijd positief hoeft te zijn), maar er zijn ook veel discutabele aanbieders die zich richting het frauduleuze gebied bevinden. Vaak kun je van te voren wel zien of het hier om een betrouwbare of een twijfelachtige transactie gaat. Senioren met bijvoorbeeld een BKR notering merken dat het erg moeilijk is om ergens een lening te krijgen. Toch bieden organisaties leningen aan voor deze groep mensen. Denk maar aan advertentieteksten als 'Leningen met BKR hier mogelijk” Wanneer u met dit soort organisaties in zee gaat, zult u merken dat u ineens extra kosten moet betalen zoals administratiekosten en dergelijke. Vooraf betalen voor leningen is echter geheel niet nodig. Daarbij komt dat u na de aanbetaling vaak te horen zult krijgend dat de lening toch is afgewezen, maar u krijg u voorafbetaalde inleg niet terug. Pas dus goed op en vraag bij het sluiten van een lening altijd goed naar de voorwaarden.

 

Een andere vorm van oplichting of fraude komt uit de hoek van de zogenaamde investeringsmaatschappijen. Zij bellen u op met een mooi en gelikt verhaal over veilige investeringen met hele hoge rendementen. Deze bedrijven komen zeer professioneel over met onder andere een mooie website, folder of zelfs informatieavonden. Vaak moet u echter snel beslissen om mee te doen, omdat er nog maar weinig investeringsmogelijkheden zijn. Laat u nooit verleiden tot snelle beslissingen en neem deze altijd weloverwogen. Vaak is het zo dat als het te mooi klinkt om waar te zijn, het vaak ook zo is. Besteedt tijd aan het achterhalen van meer informatie over de betreffende organisatie.

 

Blijf alert

Blijf altijd alert wanneer u benaderd wordt door organisaties die u geweldige financiële transacties aanbieden. Zorg ervoor dat u altijd goed geïnformeerd bent, voordat u een beslissing neemt. Dit kunt u doen door veel vragen te stellen en zich alleen te mengen in zaken waar u verstand van heeft of die u begrijpt. Ook is het verstandig om eerst wat foldermateriaal op te vragen. Teken in ieder geval nooit direct een overeenkomst zonder deze grondig te hebben doorgelezen. Vertrouw nooit iemand op zijn 'babbel' of 'blauwe ogen'.

 

Gelukkig staat u als consument niet alleen in de strijd tegen malafide organisaties. U kunt altijd terecht bij de AFM om financiële aanbieders te controleren of zij de juiste vergunningen hebben en onder toezicht van de AFM staan. Is dat het geval, dan kunt u ervan uitgaan met een betrouwbare partner te maken te hebben. Als je twijfelt kun je ook altijd contact opnemen met de AFM. Zij kunnen vragen beantwoorden en je verder helpen. Voor meer informatie over de AFM kunt u terecht op www.afm.nl/consumenten