Gezond leven

Gezonde levenstijl

 

Om uw gezondheid goed en stabiel te houden, zijn een aantal zaken belangrijk. Ten eerste is natuurlijk een gevarieerde voeding essentieel. Helaas komen slechte eetgewoonten overal in de maatschappij naar voren en heeft iedereen hier mee te maken. Hoe zit het met u? Eet u voldoende groente en fruit, varieert u voldoende vlees en vismaaltijden? Al deze eetpatronen staan aan de basis van het binnenkrijgen van genoeg vitaminen en mineralen.

Niet alleen een gevarieerd eetpatroon is belangrijk, maar zeker net zo belangrijk is een gezonde levensstijl. Er zijn namelijk ook leefgewoontes en levensomstandigheden waarin iemand een extra portie vitaminen en/of mineralen wel kan gebruiken. Denk hierbij aan mensen die constant onder stress staan. Ook rokers kunnen extra vitaminen gebruiken. Net als iemand die een intensieve inspanning achter de rug heeft.

Senioren vertonen vaak tekorten aan vitaminen en mineralen wat een zeer negatieve invloed kan hebben op hun weerstand. Tijdens revalidatie en na antibioticagebruik zijn supplementen eveneens aangewezen. Niet alle vitale en actieve senioren zijn dit van nature. Veel van hen slikken hiervoor verschillende soorten voedingssupplementen om zo hun tekorten aan te vullen en weer optimaal van hun oude dag te genieten. Evenwichtige voeding is voor iedereen van belang, maar zeker als u ouder wordt. Een uitgebalanceerde voeding bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten plus een aantal vitaminen en mineralen. Daarnaast dient de voeding voldoende vezels en vocht te bevatten om een goede spijsvertering te bevorderen. Er zijn geen producten die alle voedingsstoffen in zijn geheel in voldoende mate bevat. Daarom is gevarieerd eten belangrijk. Hierdoor krijgt u alle stoffen binnen die u nodig heeft. Zorg ook dat u voldoende blijft eten wat niet alleen vermindert het de kans op hartziekten, bepaalde typen kanker, obstipatie en overgewicht. Maar ondervoeding is op elke leeftijd slecht voor de gezondheid, omdat het afweersysteem erdoor aangetast wordt

 

Te veel zout

De meeste Nederlanders eten veel zout. Door minder zout te eten, gaat de bloeddruk meestal omlaag. Minder zout is ook beter voor verschillende organen zoals bijvoorbeeld de nieren. Verse voedingsmiddelen bevatten van nature weinig zout. Het meeste zout dat we binnen krijgen voegen we zelf aan ons eten toe of wordt door fabrikanten aan voedingsmiddelen toegevoegd. Wees daarom matig met het zelf toevoegen van zout. Zo is bijvoorbeeld tafelzout een natriumchloride waarvan een teveel een hoge bloeddruk veroorzaakt. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, en mogelijk een beroerte. Kookt u zelf? Dan is het beter om in plaats van zout kruiden gebruiken om de gerechten op smaak te brengen. Zet liever geen zout op tafel. Ook door het eten van chips en zoute nootjes krijgt u veel zout binnen. U krijgt dus snel meer zout binnen dan u in eerste instantie denkt. Neem daarvoor dus eens wat fruit of (rauwe) groenten.


Verder is een juiste bereidingswijze is belangrijk, omdat veel vitaminen verloren gaan als groenten te lang gekookt worden. Grillen, bakken, roosteren, stomen en koken zijn gezondere ( en vaak lekkerdere) bereidingswijzen dan frituren. Een andere gezonde manier van koken, die ook steeds populairder wordt, is wokken(roerbakken) in een grote koekenpan, hapjespan of in de wok. Bij roerbakken hoeft u maar weinig olie te gebruiken, en hebt u maar één pan nodig (dus minder afwas).Wokken kan heel simpel en snel. Door de snelle bereiding blijven de vitaminen behouden. Het geheim van roerbakken is dat het voedsel fijn wordt gesneden, en vervolgens in een klein beetje olie wordt gebakken onder voortdurend omscheppen.


Probeer wel altijd in te schatten hoeveel voedsel er nodig is. Kliekjes kunt u beter niet te lang bewaren, en u moet ze goed verhitten bij het opwarmen. Een magnetron is een aantrekkelijke optie omdat het minder tijd en energie kost en het risico van brandwonden minder groot is. Ook andere eenpansgerechten zoals risotto zijn lekker. Het voordeel van dit soort gerechten is dat u kleine hoeveelheden kunt bereiden, waardoor u minder voedsel hoeft weg te gooien en niet uitdroogt.