Reizen

U als babyboomer beschikt over het algemeen over veel vrije tijd. Veel babyboomer profiteren hiervan door veel op reis te gaan. Er zijn zelfs reisbureaus die gespecialiseerd zijn in reizen voor 50-plussers. Daarnaast zijn in de bibliotheek en op internet, soms ook reisgidsen of brochures voor senioren te vinden, met gerichte informatie over kortingen, georganiseerde reizen en groepsreizen.

Er zijn vele soorten manieren van op vakantie gaan. Misschien kiest u voor een seniorenreis omdat u zich op vakantie liever tussen leeftijdgenoten begeeft. Maar wilt u wel een actieve vakantie of excursies ondernemen. Of spreekt het karakter van genieten van rust en natuurschoon dat veel reizen voor ouderen hebben u aan. Er zijn reizen voor senioren die zich alleen goed kunnen redden, maar ook voor reizigers die begeleiding nodig hebben. Voor elke babyboomer is er wel een geschikte reis of locatie te vinden waarbij u uw eigen droomvakantie kunt laten uitkomen.

Wanneer u nog niet zo veel ervaring heeft met het maken van senioren- of groepsreizenm dan is het raadzaam van te voren goed na te denken over bepaalde zaken en om een goede planning te maken. Zo kan het bijvoorbeeld in geval van een chronische ziekte, zoals een hartaandoening, verhoogde bloeddruk of suikerziekte, verstandig zijn om voor vertrek nog even naar de huisarts te gaan voor een controle. Heeft u of uw partner onlangs een operatie of hartinfarct ondervonden, dan kan uw arts vertellen of de gezondheid goed genoeg is voor de reisplannen.

Wanneer u naar een gebied gaat waarbij u een of meerdere tijdszones gaat passeren is het voor diabetici verstandig om met de huisarts te overleggen of de hoeveelheid tabletten of insuline moet worden aangepast. Afhankelijk van de bestemming zijn er bepaalde vaccinaties of tabletten tegen malaria nodig De huisarts of GGD kan hier meer over vertellen.

Europees Medisch Paspoort

Indien u geneesmiddelen gebruikt, zorg dan dat u een voldoende voorraad meeneemt. Het is handig een overzicht, bij reizen naar het buitenland bij voorkeur in het Engels, mee te nemen met medische voorgeschiedenis, huidige aandoeningen en geneesmiddelengebruik. Dit overzicht kunt u dan in geval van noodgevallen tijdens de reis aan een arts geven. Hiervoor is ook een Europees Medisch Paspoort beschikbaar. Bewaar het samen met de medicijnen in de handbagage en bewaar reservegeneesmiddelen in de koffer. Wat ook altijd erg handig is, is om een reservebril of reservecontactlenzen mee te nemen.

Controleer bij uw verzekeringmaatschappij voordat u op vakantie gaat op welke medische hulp u in noodgevallen kunt aanspreken als in het land van bestemming vertoeft. Binnen de Europese Unie kunnen ingezetenen van Nederland in noodgevallen vaak gratis of tegen een speciaal tarief medische hulp krijgen. Vraag er naar bij uw verzekeringsmaatschappij. Wellicht overbodig maar zorg voor een goede reisverzekering want medische hulp kan in het buitenland erg duur zijn,

Wordt uw vakantie een actieve vakantie waarin het een en ander van uw conditie gevraagd word, zorg er dan voor dat u een goede conditie opbouwt door minstens een maand van te voren te beginnen met trainen. Wanneer het een reis met bepakking betreft, is het verstandig een paar oefentochten te maken met de rugzak om te wennen aan het gewicht op de rug. Bespaar niet op de aankoop van een goede outfit en schoenen. Wellicht is een vergrootglas en een zakmes ook geen overbodige luxe.

Houdt u er rekening mee dat het leidingwater niet zonder gevaar in elk land gedronken kan worden.Het isvoor ouderen verstandig er zeer  goed op te letten omdat de gevolgen van een infectie ernstig kunnen zijn. Als toch diarree optreedt en deze houdt langer dan 24 uur aan, is het verstandig een arts te raadplegen. Daarnaast kan veel drinken uitdroging voorkomen.

Omdat niet alleen de reis naar de eindbestemming erg lang kan zijn, maar ook de dagelijkse tripjes in het vakantieland , is het raadzaam om ervoor te zorgen dat alles zo comfortabel mogelijk zit. Draag bijvoorbeeld geen knellende schoenen en neem een opblaasbaar kussen of eventueel een deken mee. Sta geregeld even op om de benen te strekken en zo de bloedsomloop te stimuleren. Als gevolg van droge of erg warme lucht treedt snel uitdroging op. Dit is te voorkomen door ook weer veel water te drinken.

Naarmate men ouder wordt, neemt ook de kans op lichamelijke beperkingen toe. Als er sprake is van een lichamelijke beperking is het extra belangrijk alles van tevoren goed te plannen. Zo kunnen voor rolstoelgebruikers sommige gebouwen moeilijk toegankelijk zijn. Gelukkig hebben de meeste moderne hotels hier wel rekening mee gehouden en beschikken zij over speciale voorzieningen. Controleer van te voren of het bij uw hotel ook het geval is, en of er eventueel iets te regelen valt. Geef dit in ieder geval aan bij het reisbureau als u uw reis boekt. Geef ook aan of u bijvliegreizen hulp nodig heeft op de luchthaven zoals bij het binnengaan en verlaten van het vliegtuig of tijdens de vlucht. Informeer bij het plannen van een cruise welke voorzieningen er aan boord zijn. De meeste cruiseschepen bieden tegenwoordig echter faciliteiten voor lichamelijke beperkingen. De betreffende catalogus of reisbrochure geeft hierover meestal informatie. Daarnaast zijn er veel touroperators die een ‘reis op maat' kunnen organiseren.

Wanneer u wilt weten of een groepsreis iets voor u is, lees dan verder op de volgende pagina.

Reisverzekering

Als u op vakantie gaat, is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan bent u in ieder geval verzekerd. Om nu te voorkomen dat iedere keer als u op vakantie gaat u steeds een nieuwe verzekering dient af te sluiten is een doorlopende reisverzekering wel een handige oplossing. Zo biedt onder andere Centraal Beheer interessante doorlopend reisverzekeringen aan.

 

Centraal Beheer Achmea