Online winkelen
Al enige tijd is het winkelen op internet sterk in opkomst. Elk jaar komen er meer bezoekers die ook daadwerkelijk een online aankoop doen. Onder deze groep bevinden zich ook steeds meer senioren. Steeds meer senioren ontdekken het gemak van online bestellen en betalen. En hoewel betalen via internet tegenwoordig gewoon heel veilig is, zijn het toch zijn het met name de ouderen die het online betalen en bestellen wantrouwen. En juist voor senioren is online bestellen juist een uitkomst want je hoeft de deur niet meer uit en je kunt gewoon vanuit je luie stoel bestellen. Zijn er dan helemaal geen gevaren aan online bestellen en betalen. Online betalen gaat altijd via uw eigen bank, is in principe altijd eenmalig en gaat alleen door na uw toestemming. Wij zullen u wat meer vertellen over de betalingsmogelijkheden zodat u er wellicht wat meer vertrouwd mee raakt. En hoewel het betalen geheel veilig is, adviseren wij u wel goed op te letten op welke site of bij welke webwinkel u besteld. Er zijn helaas nog wel eens websites en/of webwinkels die het minder goed met u voor hebben.


Betrouwbare site
Hoewel onze site geen commercieel belang heeft, treft u bijvoorbeeld wel een aantal advertenties aan gericht op actieve senioren. Wanneer u hier op klikt, verlaat u vitalesenior.webnode.nl en komt u direct op de site van de adverteerder terecht. Dit wordt ook wel  'affiliatemarketing'  genoemd. Wij sturen dan geïnteresseerde bezoekers door naar de betreffende site. Wanneer een bezoeker op die site iets besteld, doet hij of zij rechtstreeks zaken met de organisatie achter die site. Onze site krijgt waarschijnlijk alleen een vergoeding van het doorsturen van bezoekers. U kunt er van uitgaan dat organisatie die aan ' affiliatemarketing ' doen, betrouwbare sites zijn. Zij hebben geen enkel belang om producten niet te leveren. Bij betrouwbare aanbieders staat op een site altijd een Kamer van Koophandel nummer vermeld. Hierdoor weet je dat je met een bestaande organisatie te maken hebt. Meestal vind je op de site ook de levering- en betalingsvoorwaarden. En uiteraard kun je ook meer informatie vinden door op Google naar het bedrijf te zoeken, of ze gewoon te bellen. Bedrijven sturen meestal de bestelde producten in een discrete verpakking en dient de ontvanger voor ontvangst te tekenen. Ook op een eventueel rekeningafschrift tref je altijd een discrete omschrijving aan. Zorg ervoor dat wanneer je iets besteld en misschien al betaald hebt, je altijd een schriftelijke bevestiging ontvangt.

Wanneer u zich ervan overtuigd heeft dat u iets gaat bestellen op een betrouwbare site, dan zijn er vaak een aantal betalingsmogelijkheden.


Acceptgiro
Zeer bekend bij met name senioren.Het bestelde artikel wordt thuisbezorgd met een acceptgirokaart. Soms moet je eerst de acceptgiro betalen voordat het product wordt geleverd.Achteraf betalen is veiliger omdat je dan geen risico meer loopt dat het artikel niet wordt geleverd. Acceptgiro is echter alleen mogelijk voor aankopen binnen Nederland. Deze vorm van betalen is snel aan het verdwijnen.

Eenmalige machtiging
Hierbij vul je op internet een formulier in, waarbij je de verkoper het recht geeft om eenmalig een bedrag van je rekening af te schrijven. Probleem is echter dat een eenmalige machtiging alleen rechtsgeldig is indien deze is voorzien van de handtekening van de opdrachtgever. Vaak duurt de levertijd van het product dan vaak langer vanwege de controleprocedures

Creditcard
Veel ouderen hebben een creditcard. Hiermee betaal je vooruit voordat het bestelde artikel wordt geleverd. U dient hierbij de gegevens van uw creditcard in te vullen op een internetformulier. Vul je creditcardgegevens alleen in als je er zeker van bent dat het om een beveiligde pagina gaat. Het internetadres van een beveiligde pagina begint altijd met https:// in plaats van https://, verder zie je een slotje of een sleuteltje onderaan in de statusbalk. Door op dit slotje of sleuteltje te klikken kun je meer informatie verkrijgen over de beveiliging van de verbinding. Zie je een van beide niet, verstrek dan in geen geval je gegevens. Maar meestal komt u in uw vertrouwde bankomgeving terecht Het voordeel van een creditcardbetaling is dat je er ook op buitenlandse sites mee kunt betalen, en dat er vaak direct geleverd wordt. Het nadeel is dat er nog steeds fraude met creditcards plaatsvindt. Gelukkig kunt u een eventuele frauduleuze boeking binnen drie tot zes maanden terug laten draaien door uw creditcardmaatschappij. Let er wel op dat sommige webwinkels 'creditcard kosten in rekening brengen.

ideal
iDEAL is online betalen via internetbankieren. De meeste banken ondersteunen deze methode. Ook voor senioren is dit een zeer gebruiksvriendelijke betaalmogelijkheid. Als u kiest voor het betalen met deal verschijnt er een pop-up waar u als eerst de gewenste bank dient te kiezen. Vervolgens komt u in de vertrouwde internet bankieren omgeving van uw eigen bank en kunt u uw betaling uitvoeren. Voor een snelle verwerking van uw betaling is het noodzakelijk dat u de betalingsprocedure bij uw bank volledig afrond. U moet dus alle stappen volgen die uw bank u geeft. Doet u dit niet, dan loopt u de kans dat uw bestelling pas enige tijd later wordt goedgekeurd. Dit kan betekenen dat uw bestelling niet dezelfde dag wordt verstuurd, de bestelling wordt dan namelijk pas enkele uren later goedgekeurd.

Paypal
Dit is een internationaal geaccepteerd betaalsysteem, dat in Nederland wordt gebruikt door onder meer de veilingsite Ebay. Door middel van een eenmalige en gratis registratie waarbij je je creditcardgegevens verstrekt aan Paypal, kun je met gebruikmaking van een zelfgekozen wachtwoord Paypal af laten rekenen met je verkoper. De verkoper krijgt op deze manier niet je creditcardgegevens te zien. Paypal schrijft vervolgens het overgemaakte af van je creditcard of je speciale Paypalrekening.

Mobile2pay
Vrij nieuw is het betalen met je mobiele telefoon. Je mobiele telefoon wordt een soort pinpas en wordt gekoppeld aan je bank- of girorekening. Te gebruiken waar je de gewone pinpas niet kan gebruiken, dus op internet en in de auto. Mobile2pay is bezig met de introductie in winkels en restaurants.