Voorjaarsdip overwinnen

Hoera het is eindelijk weer lente. Net als de meeste mensen worden ook senioren hier erg vrolijk van, maar er zijn ook 65 plussers die last krijgen van de zogenaamde voorjaarsdip. De voorjaarsdip is ook wel bekend als voorjaarsmoeheid en is een vrij onbekende term in de psychiatrie. De kenmerken zijn echter al veel langer bekend zijn. Met voorjaarsmoeheid bedoelen we de nasleep van de winterdip, waarbij je mentaal moe bent van het afwachten op betere dagen. Deze vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen zijn een paar van de klachten die bij deze voorjaarsdip horen. De voorjaarsdip is eigenlijk meer een gevolg van de afgelopen winter. Door een gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht ontstaat er een negatieve invloed op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid, waardoor je je verre van fitte en vitale senior voelt.

We kunnen onderscheid maken tussen minder vitale ouderen met minder energie en ouderen die nergens meer toe in staat zijn. Ouderen die last hebben van de winterdip, zullen zich ook wel sneller beter voelen zodra hun lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. Voorjaarsmoeheid voorkomen of tegengaan lijkt misschien lastig, maar dat valt eigenlijk best mee. Hierbij werkt het goed om een na te haan of het om emotionele of fysieke aspecten van de dip gaat.

Bij het emotionele aspect draait het om de geest. Je hebt minder behoefte aan sociale contacten, je voelt je passief en lusteloos. Je bent prikkelbaarder en ontevreden over je leefomstandigheden. Je bent het overzicht kwijt en weet het even niet meer.


Blijf in beweging

Ga in dat geval lekker naar buiten. Maak een fikse boswandeling of fietstocht door de polder. Uitwaaien op het strand is ook zeer geschikt om je geest leeg te maken en je weer vitaal te voelen. Alleen of met je partner of goede vrienden. Andere mogelijkheden zijn een dagje shoppen of een museum bezoeken. Kies in ieder geval iets dat je leuk vindt en wat ontspannend voor je is. Wat ook kan werken is om yoga of aan meditatie te gaan doen waardoor je lichaam en geest weer in balans komen en jij weer ontspannen raakt. Veel actieve 65 plussers ontdekken tegenwoordig de voordelen van yoga.

De fysieke aspect hebben betrekking op het lichaam. Denk hierbij aan vermoeidheid, futloosheid en een verminderde conditie. Probeer daarom in beweging te blijven want hierdoor zul je merken dat deze problemen echt verdwijnen. Niet voor niets wordt een half uur beweging per dag aangeraden. Dit mag een wandeling zijn, maar ook tuinieren is een idee. Je zult merken dat je weer vitaal gaat voelen als je in beweging blijft. Je kunt natuurlijk ook eens lekker naar de sauna gaan. Het belangrijkste om je voorjaarsdip weg te werken is toch door zoveel mogelijk proberen te genieten. Wees in ieder geval matig met alcohol en probeer zo gezond mogelijk te eten. Omdat alle producten weer verschillende vitamines en mineralen bevatten, en in verschillende hoeveelheden, moet je goed variëren.


Gezonde voeding

Met name voor senioren is het belangrijk om met de juiste voeding te zorgen voor de bloedsuikerpsiegel constant blijft. Als je bloedsuikerspiegel heel hoog wordt, heb je heel veel energie. Maar als deze vervolgens weer heel laag wordt, word je nog vermoeider en lustelozer. Hier kun je met je voeding goed op inspelen. Een belangrijke rol hierbij spelen de verschillende koolhydraten die je kunt onderscheiden in snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zorgen voor snelle en diepe dalingen van je bloedsuikerspiegel. Denk aan witbrood, witte pasta, suiker enzovoort. Langzame koolhydraten daarentegen, zorgen voor een gelijkmatige stijging en gelijkmatige daling; er komt geen hoge piek of diep dal. Deze koolhydraten zijn aan te raden en tref je vooral aan in groente, fruit, volkorenbrood en peulvruchten. Begin in ieder geval de dag altijd met een goed ontbijt . Want alleen dan ben je de hele dag fit en vitaal met veel energie. 'S ochtends heb je weinig reserves meer over en een ontbijt helpt je deze reserves weer aan te vullen.


Zorg er tenslotte voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Deze houden je fit en vitaal. Een gebrek hieraan veroorzaakt vermoeidheid. Met name de B-vitamines spelen een belangrijke rol bij je energiehuishouding en vitamine C en E zijn erg belangrijk voor een goede weerstand. De B-vitamines vind je vooral terug k in brood, groente, fruit, zuivel, vlees en noten. Vitamine C zit voornamelijk in groente, fruit en aardappelen. En vitamine E vind je voornamelijk in oliën en vetten, brood, graanproducten, noten, zaden, groente en fruit.

Het is niet aan te raden om energieopwekkende producten, zoals koffie en andere cafeïnehoudende drankjes veelvuldig te nuttigen. Je krijgt hier wel geestelijke energie van, maar geen lichamelijke. Als het drankje is uitgewerkt, ben je weer terug bij af. Beter is het om dus door gezonde voeding je lichaam van meer energie voorzien, dit heeft effect op de langere termijn.

Je zult merken dat je snel weer die fitte en vitale senior van weleer bent.