wel of geen groepsreis

Op vakantie met een groepsreis

Groepsreizen zijn er in allerlei soorten en maten; avontuurlijke groepsreizen, culturele groepsreizen en speciale seniorenreizen. Wat is uw motivatie om mee te gaan op een groepsreis? Aan de ene kant kan dit het financiële aspect zijn. Groepsreizen zijn goedkoper dan individuele reizen. Aan de andere kant kiezen ouderen juist bewust voor een groepsreis omdat ze op zoek zijn naar nieuwe contacten om met hen drie weken door Thailand, Costa Rica of de jungle van Suriname te trekken. Tal van organisaties bieden senioren groepsreizen aan, vaak met een avontuurlijk karakter. De bekende organisaties zijn Fox, Shoestring, Djoser en Summum. Maar bieden deze organisaties wel de reis die u zoekt? Op het eerste gezicht misschien wel, maar als u verder kijkt dan ziet u dat Fox, Summum en Shoestring een zeer breed publiek trekken tussen de 20 en 60 jaar.


Wel of geen groepsreis
Hieronder geven wij wat tips die u wellicht kunnen helpen om de juiste vakantiekeuze te maken

1: Bedenk waarom u aan een groepsreis wilt deelnemen. Is het een financiële reden, of kiest u bewust voor een groepsreis? Als het aspect prijs een grote rol speelt realiseert u dan dat bij vele groepsreizen de  groepssfeer een belangrijke rol speelt. Hebt u daar geen zin in, dan is bijvoorbeeld backpacken een goed alternatief.
2: Zoek uit of de mensen uit de door u gewenste groepsreis ongeveer hetzelfde profiel als uzelf hebben. Onthoud hierbij wel goed dat de groepssfeer voor een groot deel uw vakantieplezier bepaalt. Bekijk daarom goed wat de doelgroep van de organisatie is. Uit onderzoek blijkt dat jonge reizigers tussen de 20 en 35 jaar weinig met groepsreizen meegaan, omdat blijkt dat groepsreizen bij de bekende organisaties vooral door oudere reizigers geboekt worden. Reizigers tussen de 20 en 35 jaar willen reizen met leeftijdsgenoten.
3: op sommige websites kun je de groepssamenstelling online bekijken en bij weer andere organisaties kun je altijd bellen om dat na te vragen. Let goed op de leeftijden van andere reizigers en of er veel stelletjes in de groep zitten of juist veel singles/alleenboekers.
4: Kijk goed naar de minimale en maximale groepsgroottes. Prijzen van groepsreizen zijn namelijk afhankelijk van groepsgroottes; hoe groter de groep hoe goedkoper. En natuurlijk wilt u niet met 50 man in een bus gepropt worden. Soms gaan reizen ook pas door als er minimaal aantal personen geboekt hebben. Vraag altijd na hoeveel mensen er al geboekt hebben.
5: Niet alleen de laagste prijs is van belang. Bij sommige organisaties is de prijs niet inclusief alle bijkomende kosten en kom je daarom op locatie nog voor verrassingen te staan. Terwijl bij andere reisorganisaties dus wel veel in de reissom inbegrepen is. Kies de reis die het beste past qua doelgroep profiel, bestemming en reisroute.
6: Het is geen schande om ‘alleen’ op vakantie te gaan. U zult versteld staan hoeveel mensen er alleen boeken. Kies daarom de groep die bij je past, Single-reizen of niet single-reizen.
7: Ga niet mee met een groepsreis om een nieuwe partner te ontmoeten. Dit is ook bij uw medereizigers ook niet het primaire doel. Zij gaan mee met een single-reis om niet in een groep terecht te komen met veel     stelletjes. Maar tijdens groepsreizen kunnen er natuurlijke wel mooie romances ontstaan.
8: Kijk ook goed naar de route van de reis. Niets is frustrerender voor je medereizigers als ze steeds op u moeten wachten, omdat u het tempo niet kunt bijhouden. De meeste reisorganisaties die actieve reizen aanbieden geven aan hoe zwaar de reis is. Avontuurlijke reizen hoeven niet altijd super sportief te zijn, maar kies geen reis met een al te pittig karakter als u al uitgeput bent als u de trap op oploopt.
 Sommige mensen houden van comfort, anderen willen juist geen comfort tijdens de reis, maar overnachten op bijzondere plekken, reizen zoals de lokale bevolking dat ook doet.
9: De ene avontuurlijke reis is de andere niet. Kijk naast de doelgroep ook naar het niveau van comfort (slaap je in loges of in viersterren hotels), het transport (reis je met openbaar vervoer of in een luxe airconditioned touringcar) enzovoort. Over het algemeen geldt dat u het land pas echt leert kennen wanneer u minder comfortabel op reis gaat. Bij reizen met touringcars race je vaak van hoogtepunt naar hoogtepunt, maar lokalen ontmoet je niet.
10: Mocht u zich aan iemand gaan ergeren tijdens een reis, krop het dan niet op. Ga het melden bij die ene persoon of praat erover met uw reisleider. Hij/zij weet meestal wel raad en heeft dat vaker meegemaakt. Blijft u zich in stilte ergeren, dan verpest u daar alleen maar uw eigen vakantie mee. Relativeren is ook een kunst, zelf bent u ook niet perfect. Bent u iemand die zich snel aan een ander ergert? Ga dan zeker niet mee op een groepsreis.