Gereduceerd reizen

Senioren reizen goedkoper

De laatste jaren is er veel veranderd op reisgebied. Waar men vroeger nog uren in een reisbureau zat om samen met de medewerkster je reis uit te stippelen en te boeken, gebeurd dit nu veel meer thuis achter de computer. Ook senioren boeken vaker hun reis online en zoeken zo actief naar de beste prijs-kwaliteit verhouding voor hun vakantietrip. Met name bij trein- en vliegreizen kan het nog flink de moeite zijn eens goed onderzoek van te voren te doen.


 

Reizen per trein

De bekendste manier van goedkoper reizen is wel reizen per trein. Voor veel senioren niet alleen zeer gemakkelijk en comfortabel, maar ook een prima alternatief voor bus, taxi of eigen vervoer. De NS heeft hier jaren geleden goed op ingespeeld door een Voordeelurenabonnement aan te bieden. Dit abonnement biedt senioren 40% korting aan op reizen na 9 uur. 60-plussers kunnen het abonnement uitbreiden met zeven zogenaamde keuzedagen waarbij senioren voor slechts een klein bedrag de hele dag met de trein door heel Nederland kunnen reizen.

 

In sommige steden in Nederland mogen senioren buiten de spits gratis met de bus reizen, mits zij in het bezit zijn van een OV-chipkaart. In Eindhoven moeten senioren in het bezit zijn van een stadspas.

 

Treinreizen in België

Ook in België kunnen senioren goedkoper reizen met de trein. Hiervoor zijn speciale seniorenbiljetten verkrijgbaar. U kunt deze tickets bestellen via www.b-rail.be. Maar let op: deze tickets gelden niet op de grensstations! Het kan dus voordeliger zijn vanuit Nederland een kaartje naar een station in België te boeken.

 

Tot 2006 kende België een Plus-3-Pas die 55-plussers korting gaf op tal van musea, theaters en bioscopen. Deze kortingspas bestaat niet meer, maar de kortingen soms nog wel. Vraag ernaar als u naar België gaat. Pretparken zoals Plopsaland zijn voordeliger voor grootouders van 70 jaar en ouder. Bobbejaanland en Walibi geven 55-plussers een korting van €4.

 

Kortingen in Duitsland

De BahnCard 50 geeft 50 % korting op alle treinreizen in Duitsland. Deze kaart is wel wat prijziger. Eerste klastickets zijn twee keer zo duur en bedragen ongeveer Eur. 500,-. Senioren van 60 jaar betalen voor de BahnCard 50 slechts de halve prijs. En als u samen met de trein door Duitsland reist, is dit zeer interessant want dan hebt u de aanschaf van deze kaart er snel uit.

 

Frankrijk en Groot-Brittannië

De Thalys heeft beperkte plaatsen beschikbaar met een gereduceerd tarief voor senioren waarbij zij vaak minder dan de helft van de normale prijs betalen. Senioren met een Voordeelurenabonnement krijgen onder bepaalde voorwaarden een Railpluskorting van 25% op buitenlandse treinreizen.

 

Voor 60-plussers is op de Eurostar-trein een beperkt aantal plaatsen met korting beschikbaar. Wanneer deze stoelen volgeboekt zijn dan kunt u gebruik maken van uw Voordeelurenabonnement en de bijbehorende Railpluskorting.

 

Goedkope vliegreizen


De laatste tijd zijn goedkope vliegvakanties enorm toegenomen. Steeds meer maatschappijen bieden via internet steeds goedkopere vliegtickets aan. Zij kunnen onder andere een lagere prijs bieden omdat zij hun vluchten niet via Schiphol laten vertrekken. Hiermee is gelijk een tweede trend ingezet: vliegen vanaf een andere luchthaven dan Schiphol. Niet alleen veel goedkoper maar ook beter parkeren. Vorig jaar vertrokken er ruim twee miljoen mensen vanaf Eindhoven: een stijging van 25 procent. Vanaf Düsseldorf bezetten Nederlanders meer dan een miljoen stoeltjes per jaar.

 

Wie op zoek is naar een goedkoop vliegticket kan een reisbureau binnen lopen, maar dat is met dank aan internet niet meer nodig. Websites zoals vliegwinkel.nl, cheaptickets.nl en vliegtickets.nl zetten na een paar kliks de aanbiedingen op een rij. De websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf hebben soms eigen aanbiedingen.

 

verschillen in aanbieders

Bij het boeken adviseren wij om wel goed op te letten. Sommige aanbieders zetten bijvoorbeeld standaard de ticketverzekering aan. Dat is een niet-verplichte polis die een dekking biedt als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Andere partijen halen vergelijkbare trucjes uit en vinken bijvoorbeeld de reis- en annuleringsverzekering standaard aan. Let er dus goed op dat je dit niet standaard zo maar bijboekt

 

Zo zijn er meer punten van aandacht. De belangrijkste is de bestemming. Houd in gedachten dat de prijsvechters minder vaak vliegen op goed gelegen luchthavens maar die wel de naam van de stad dragen. Met name voor oudere reizigers kan het erg vermoeiend zijn om na de landing nog een lange rit naar de eindbestemming te maken. En of je dan uiteindelijk goedkoper uit bent is dan nog maar de vraag. Van Londen Stansted naar het centrum bijvoorbeeld duurt ongeveer drie kwartier met de trein. Terwijl u vanaf Londen Heathrow binnen een kwartier in het centrum bent. In Barcelona duurt het nog langer: de prijsvechters vliegen naar Girona, een buitenstad bij Barcelona. Vanaf daar is het nog een treinrit van een uur en twintig minuten naar de stad. Vanaf het ‘echte’ Barcelona bent u binnen een half uur op het Plaza Catalunya.

 

voorbereiding

Vanaf een andere luchthaven vertrekken, of goedkopere tickets bestellen, kan tientallen euro’s voordeel opleveren. Maar dit is van te voren nooit zeker. Schiphol is soms goedkoper en biedt een aantrekkelijke infrastructuur. De andere luchthavens zorgen inmiddels voor geduchte concurrentie. KLM biedt inmiddels al enige tijd voordelige stedentrips aan om de concurrentiestrijd aan te aan. Vergelijk dus altijd luchthavens of maatschappijen voordat u boekt.