ouderdom en sex

Deze pagina is gericht op de vitale en gezonde 50 plusser die nog seksueel actief is. Met het ouder worden kunnen er diverse problemen ontstaan op zowel lichamelijk ongemak als in de relationele sfeer. Deze problemen kunnen een behoorlijke invloed op je seksleven hebben. Zo bestaat het gevaar voor met name 50 plussers dat een hele langdurige relatie in een sleur terechtkomt waarbij de verveling toeslaat. Het is dan ook belangrijk om voor voldoende uitdagingen en spanning te zorgen in je relatie. Andere zorgen die kunnen opspelen zijn financiële problemen of zaken rondom je werk. Als deze zorgen gaan overheersen dan kan het zeker betekenis hebben voor de sexuele activiteit tussen jou en je partner. Een oplossing kan zijn om alvorens seks te hebben, rust te vinden door eerst even een glaasje wijn te drinken, wat muziek op te zetten en de dagelijkse zorgen even vergeten. Dit helpt ook wanneer je een druk en stressvol leven hebt. Kom altijd eerst even tot rust en neem je zorgen niet mee het bed in. Andere voorkomende problemen waaruit seksuele problemen kunnen ontstaan zijn depressies, fysieke gezondheidsproblemen, medicijnen en prostaatproblemen. Op deze site worden deze onderwerpen worden dan ook regelmatig besproken.

 

Naast deze problemen is het ook zo dat de seniore man bij het ouder worden, te maken kan krijgen met een vermindering van het libido. Hoewel niet iedereen het weet, komt het ook voor dat mannen last kunnen krijgen van een soort overgang. Echter de hier bijhorende klachten ontstaan veel langzamer waardoor er minder aandacht aan wordt besteedt. Vanuit de mannelijke overgang wordt het testosteron minder, wat weer van van groot belang is voor het libido bij mannen. Bij mannen verlaagt het testosteronniveau zich al vanaf het 30e jaar geleidelijk. Dit duurt totdat de man ongeveer 70 jaar is.

 

Bij 50 plussers neemt de productie van een bepaalde eiwit toe(SHBG); Dit is een eiwit (globuline) dat door de lever wordt geproduceerd en in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. Naarmate de leeftijd vordert neemt ook de productie toe. Daarna worden deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam vervoer. De verhoging van deze oestrogenen leidt tot een verhoogde productie van SHBG wat weer een verhoging van testosteron en tot een verminderde productie van SHBG leidt. Dit laatste is een positieve wending. Door te sporten en gezond te eten kun je dit proces beïnvloeden en ervoor zorgen dat je langer gezond en vitaal blijft

 

Senioren kunnen in hun overgang te maken krijgen met libidoverlies en erectiestoornissen. Dat de afname van het libido te maken kan hebben met een afname van testosteron is duidelijk. Een gezonde levenswijze kan helpen om de ergste klachten te verminderen. Inmiddels is ook bekend dat 50 en 65 plussers dan wel minder sex hebben dan voorheen, maar dat de kwaliteit wel hoger is geworden.

 

Het gaat uiteindelijk om het genieten van elkaar en goed in je vel zitten om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven.