gadgets

Tablets wel of niet?

Tegenwoordig heeft iedereen het maar over een tablet. Vooral bij de jeugd en in de beroepsgroepen is de tablet niet meer weg te denken. Maar wat is er nou geweldig aan een tablet en waarom zou u er als vitale senior, die graag met zijn tijd meegaat, nog een tablet kopen.

Een tablet is niets anders dan een kleinere uitvoering van een computer, waarbij de nadruk ligt op de online mogelijkheden. Maar een tablet is multifunctioneel en door zijn gewicht en formaat makkelijk overal mee heen te nemen. Een van de voordelen van een tablet is dat u het als een E-reader kunt gebruiken en er dus boeken, maar ook kranten en tijdschriften op kunt lezen. Hierbij kunt u het lettertype naar eigen keuze aanpassen of de tekst laten voorlezen. Ook het omslaan van een bladzijde is heel simpel. Op termijn kunnen al uw boeken en kranten zelfs de deur uit. Ook voor senioren kan een tablet meer dan een leuke gadget zijn.

Bent u niet zo'n lezer dan kunt u de tablet ook gebruiken om televisie of films te kijken. Het beeld is superscherp en u kunt het gewoon vlak voor uw gezicht houden. Maar op een tablet kunt u bijvoorbeeld ook puzzelen en andere spelletjes doen. Een spelletje kaarten bijvoorbeeld. Ook kunt u de tablet ook als fotoalbum gebruiken. U kunt overal en wanneer u maar wilt naar uw favoriete foto's of films kijken. Een tablet kunt u ook gebruiken om muziek te luisteren.

Zoals gezegd zijn de meeste mogelijkheden op online gebied. Door de zogenaamde 'apps' heeft u toegang tot speciale internetmenu's waarbij u bijvoorbeeld kunt opzoeken hoe laat een bus of trein gaat, of wat de weersverwachting is. Maar ook zijn er ouderen apps op de tablet: bloeddruk meten, uw medisch dossier met reminder voor uw medicijnen, de planning van de thuiszorg.

Al deze 'apps' bevatten grote knoppen en zijn veel rustiger dan drukke websites met warrige navigatie, waarbij je bovendien zomaar van de ene op de andere site belandt. Voor met name senioren kan dit een bijkomend voordeel zijn.Bedieningsgemak

Inmiddels is gebleken dat niet alleen peuters intuïtief met de tablet kunnen omgaan. Ook senioren die nooit iets met computers hadden, werken er vrijwel meteen prettig op. Dit komt onder andere doordat er geen muis is maar grote 'touch screen' knoppen die u gewoon met uw vingers kunt aanraken. U kunt dus direct aangeven welke handeling u wilt uitvoeren. De tablet is niet groot, maar wel groter dan een mobiele telefoon, en weegt ook weinig. Er zit dan ook geen toetsenbord aan (welke wel apart verkrijgbaar is), maar via het scherm kan een virtueel toetsenbord opgeroepen worden zodat u wel teksten kunt typen.

Het leuke van een tablet is ook dat wanneer uw familie ook een tablet bezit, u kun beschikken over videocontact met familie en verzorgers. Zo kunt u weer makkelijk contact hebben met verre familie.

Ondanks dit artikel kunnen wij ons voorstellen dat u als senior niet meteen naar de winkel rent om er een aan te schaffen. Want hoewel alle promotie rondom de tablet zich wellicht op een jongere doelgroep richten, is de (vitale en actieve) senior niet nog opgenomen in de reclameplannen van de fabrikanten. Op dit moment is het zo dat senioren de tablet op maat aangeleverd moeten krijgen. (Klein)zoon of dochter doet opa of oma een voorgeprogrammeerde tablet, vervolgens zal de commercie ook zijn pijlen op de senior gaan richten.