Wandelen en fietsen

Steeds meer babyboomers voelen zich nog nog jong en vitaal en allesbehalve oud en versleten. Zij genieten volop van hun (aankomende)pensioen en hebben eigenlijk tijd te kort voor alle leuke dingen waar zij hun vrije tijd mee doorbrengen. Om een vitale en actieve senior te blijven is het onder andere belangrijk om in beweging te blijven. Dit kan door te wandelen of te fietsen. Deze twee activiteiten worden het meest gedaan door ouderen, en om het wandelen of fietsen uitdagend te houden volgen hier wat leuke en bijzondere routes.
 


wandelroutes
In Nederland zijn heel veel wandelpaden aangelegd, maar veel van deze paden zijn onderdeel van een bekende handels- of pelgrimsroutes uit de Nederlandse geschiedenis.  
 
Populaire route
De N70 is de bekende wandelroute vlak bij Beek, in de buurt van Nijmegen. Deze bijzonder mooie wandelroute voert door een on-Nederlands landschap met heuvels, vergezichten en hoogteverschillen. De route is in 1970 in het kader van het jaar van de natuurbescherming door twee boswachters bedacht. Inmiddels bestaat deze route al meer dan 35 jaar. Deze route is nog steeds populair is, want in de afgelopen twee jaar zijn er meer dan 4000 routebeschrijvingen verkocht.  
 
Langste pad van Nederland
Het Noordzee kustpad ook wel bekend als North Sea Trail, zoals de route internationaal bekend staat, is met zijn 725 kilometer het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland. Op de website is onlangs een online routeplanner geplaatst die wandelaars de mogelijkheid biedt om van het Noord-Groningse Nieuweschans via Egmond naar het Zeeuwse Sluis te lopen. Ga op ontdekkingsreis langs de Noordzee.
 
Het Pieterpad
Het Pieterpad is een van de bekendste wandelroutes in Nederland. Velen denken dat het pad er al eeuwen ligt en dat het zijn oorsprong heeft als pelgrims- of handelsroute. Maar het Pieterpad is tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Omdat er in Europa veel lange doorgaande wandelroutes bestonden, maar niet in Nederland, wilden zij graag in Nederland ook een lange doorgaande wandelroute tot stand brengen. De langste verbinding in ons land is van Noord naar Zuid. Het werd zodoende de verbinding van Pieterburen aan de Groninger waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Vandaar de naam Pieterpad.
 
Bedevaartstocht
Een van de meest bekende wandelroutes in Europa is de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela Duizenden mensen volbrengen ieder jaar de bedevaart naar deze bekende Spaanse bedevaartsoord, om daar het graf van de heilige Jacobus te bezoeken. Ook uit Nederland leggen veel mensen geheel of gedeeltelijk de meer dan 2000 kilometer naar Spanje af.  
 

Fietstochten
Ook op de fiets valt er  zowel in Nederland als daarbuiten veel moois  te ontdekken en te beleven.  Of je nu een enkele dag gaat fietsen of er een hele vakantie aan wijdt.
 
Fietsroutenetwerk
Aangezien fietsen nog steeds populair is en steeds populairder wordt, ontstaan er steeds meer fietsroutenetwerken die je langs de mooiste plekjes in Nederland en heel Europa leiden. Op internet of bij de VVV kunt u veel diverse fietsroutes vinden.
 
Fiets kiezen en kopen  
Veel senioren fietsen graag en vaak. De meeste ouderen weten dan ook precies welke fiets bij hun past. Maar bent u een beginnende fietser dan valt het uitzoeken van een goede fiets niet meer. Hoe kies je nu uit twintig verschillende sportieve fietsen? De fietsersbond heeft op haar site een vraagbaak staan, waarin de antwoorden worden vermeld op de meest gestelde vragen en verder vind je er tests en honderden adviezen van andere fietsers.  
 
Internetsites over fietsen  
Voor ouderen is het uitstippelen van een fietsroute is vaak net zo leuk als het fietsen zelf. Zij zullen beweren dat met een goed doordachte fietstocht je tocht staat of valt je. Op internet zijn heel veel sites te vinden die je behulpzaam kunnen zijn bij het vaststellen van een leuke en afwisselende fietsroute.