PC of tablet

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de mensheid zich zonder computers kon redden. De eerste computer deed zijn intrede in 1980 en slechts een paar decennia later werken we al op superkleine tablets. Vanwege deze enorme  in techniek moeten mensen zich steeds meer en  sneller aanpassen. En Net als de software telkens verandert, verandert ook de computer zelf.  De computers kunnen steeds meer en worden steeds kleiner maar volgen elkaar steeds sneller op. Hierdoor ziet de gemiddelde consument vaak door de bomen het bos niet meer. Voor veel senioren die nog graag actief en vitaal aan de maatschappij deelnemen, behoort een computer inmiddels wel tot de standaarduitrusting. Maar als je als oudere een nieuwe computer of laptop wilt aanschaffen waar let je dan op?  Hier volgen enkele tips waar je als senior  op kunt letten bij de aanschaf van een computer of laptop.

Mogelijkheden
De gemiddelde senior wil het liefst zo weinig mogelijk extra's op een computer of laptop.  Het meest genoemde criterium is dat het gewoon een simpel apparaat moet zijn welke het altijd doet. Senioren gaan vaak voor een eenvoudige en simpele computer omdat zij de meeste functionaliteiten onbelangrijk vinden en toch niet gebruiken. Zo moet het bureaublad niet overladen zijn met iconen, maar slechts de meeste gebruikte programma’s tonen op het bureaublad. Hierdoor toont alles wat overzichtelijker en vind je de meest gebruikte programma's sneller terug. Een goede computer of laptop hoeft niet duur te zijn. Vaak zijn de duurdere computers bedoeld voor specifieke werkzaamheden, als het monteren en bewerken van foto’s of films. Een goede laptop heb je al voor rond de  €500,-. Voor hele simpele handelingen zoals internetten, mailen of foto's of  films bekijken is een laptop of een tablet zeer geschikt. Bent u een lezer dan kunt u een tablet gebruiken als e-reader. Lees hiervoor meer over in het hoofdstuk gadgets.

Besturingssysteem
Windows XP is nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem, al wordt verwacht dat Windows 7 daar dit jaar verandering in gaat brengen. Besturingssysteem worden regelmatig vernieuwd en vervangen. Microsoft wil graag dat wij overstappen naar hun nieuwere besturingssysteem. Niet alleen uit commercieel oogpunt, maar vooral ook uit veiligheidsoogpunt. Het beste is om bij aanschaf van een computer of laptop minimaal Windows 7 te installeren ( zal straks Windows 8 worden) omdat dit sneller en efficiënter is.

Randapparatuur
Ben je op zoek naar een laptop, zorg dan ook voor een goede muit. Vaak werkt het touchscreen van de laptop niet optimaal of niet zoals je gewend bent. De grootte van het scherm van een laptop kan ook meespelen. Een groter beeldscherm geeft uiteraard de afbeeldingen en teksten beter weer. Vaak is het mogelijk het het lettertype te vergroten zodat het beter leesbaar is, zonder dat je bij website onnodig horizontaal moet gaan scrollen. Let er bij de aanschaf van een laptop ook op dat er een webcam is geïntegreerd. De software is dan ook standaard meegeleverd, zodat je niet achteraf nog een aparte webcam hoeft te kopen en te installeren. Ideaal trouwens wanneer je je kleinkinderen eens wat vaker wilt zien!


Beveiliging
Spam wordt steeds slimmer en sluwer. Advertenties komen ineens tevoorschijn springen op uw scherm en verwijzen naar allerlei soorten websites waar u niet om vraagt. Deze advertenties lijken tegenwoordig op meldingen en waarschuwingen van Windows.  Het is te adviseren om goede antivirussoftware aan te schaffen en te installeren. Bij de aanschaf van een nieuwe computer wordt meestal een ‘trial’ versie van een antivirusprogramma meegeleverd. Het is verstandig dit aan te kopen of gebruik te maken van gratis antivirussoftware als Avast of AVG.

Computer, laptop of tablet
De laatste jaren is de tablet enorm in opkomst. Een kleine laptop die met name onder de jeugd en in de zakenwereld erg populair aan het worden is. Onthoudt dat de tablet geen volledige laptop is, maar vaak een uitgeklede versie waarmee je bijvoorbeeld heel snel en makkelijk iets kunt opzoeken op internet. De tablet is ook te gebruiken als mediaplayer voor als je bijvoorbeeld op reis gaat. Een tablet is echter weer minder geschikt voor het maken van teksten, bestanden en dergelijke. Maar voor jezelf een keuze wat je met het apparaat wilt gaan doen. Wil je als senior actief mee blijven doen met de veranderingen of hou je gewoon nog steeds van gadgets, ga dan voor de tablet. Ben je echter van plan om veel teksten en/of bestanden te maken voor bijvoorbeeld je website of hobby neem dan een laptop.